Baas in eigen tuin

16 juni 2011
Dit is een foto van een boomstam Klik om te vergroten

Beschermen wat beschermd moet worden en vrij laten wat vrij kan zijn. Dat is het uitgangspunt van de bomenverordening die wordt besproken in de commissie Wonen & Ruimte van 14 juni. Als de raad straks instemt met deze verordening, worden belangrijke bomen beschermd. Er komt een lijst met monumentale bomen waar een kapvergunning voor nodig is. Overige bomen, waaronder bomen in particulier bezit, zijn grotendeels ontheffingvrij: er is dan dus geen vergunning nodig.

Regie kwijt

De PvdA kan zich vinden in het voorstel. Het geeft invulling aan de wens van de raad voor minder regels. Ook het CDA is tevreden. De burger is straks baas in eigen tuin. De partij vraagt, net als de VVD, wel om een evaluatie van het nieuwe beleid binnen een paar jaar. Wakker Emmen maakt zich zorgen om het bomenbestand in de gemeente. Sinds 2005 zijn al veel bomen verdwenen. Het nieuwe beleid is onduidelijk en de gemeente raakt zo de regie op het bomenbeleid kwijt. Ook D66 heeft twijfels. De gemeente wil de erkende overlegpartners betrekken bij het samenstellen van een monumentale bomenlijst. Wordt die lijst dan niet te lang en te kostbaar? Volgens D66 kan Emmen kan beter een voorbeeld nemen aan het beleid van gemeente De Wolde. Hier is een kapvergunning nodig voor alle gemeentelijke bomen en geldt een aparte aanpak voor particuliere bomen. BGE denkt dat de nieuwe verordening juist voor meer regels zorgt.

Meer weten?

Wilt u weten wat er nog meer in deze commissievergadering is besproken? U kunt opnames van de vergadering terugzien via deze site. U kunt hier de hele vergadering bekijken, maar ook selecteren op onderwerp en spreker.

Inloggen

Om deze pagina te bekijken, moet u eerst inloggen. Vul hieronder uw e-mailadres en vul uw wachtwoord in en klik op 'inloggen'.

Wachtwoord vergeten?

Uw wachtwoord wordt verstuurd naar het ingevulde e-mailadres.

Baas in eigen tuin