Geld voor internationale projecten

15 juni 2011
Foto van Henk Huttinga bij de Duitse grens Klik om te vergroten

Een uitwisseling met een school in Roemenië, stages in Duitsland, een inzameling van goederen voor een artsenpraktijk in Gambia. De gemeente Emmen kan inwoners helpen bij dit soort initiatieven. De raadswerkgroep Internationale Betrekkingen adviseert over de subsidieaanvragen. We bellen met raadslid en voorzitter Henk Huttinga voor meer informatie.

Dag Henk. Mooi, zo’n geldpotje. Waarvoor is dat geld nu eigenlijk bestemd?
“De gemeente heeft jaarlijks een budget van ongeveer 55.000 euro om projecten te subsidiëren die zich richten op ‘internationale bewustwording’ zoals we dat noemen.”

Om wat voor soort projecten gaat dat dan?
“Tja, dat kan je behoorlijk breed zien. Denk bijvoorbeeld aan een uitwisseling tussen scholen. Zo is een groep van de praktijkschool uit Emmen vorig jaar een paar dagen naar Auschwitz gegaan. Daar hebben we toen een bijdrage aan gegeven. We vinden het namelijk belangrijk dat de inwoners van onze gemeente zich bewust zijn van hun omgeving. Niet alleen binnen de gemeente Emmen of de regio Zuidoost Drenthe, maar juist ook internationaal. Nogal wat mensen gaan tegenwoordig op vakantie in het buitenland, maar ervaren dan niet echt hoe het leven daar werkelijk is. Door onderlinge contacten tussen mensen uit verschillende landen te stimuleren, zorg je voor begrip en kun je angst voor cultuurverschillen wegnemen. En dat geldt overigens niet alleen voor verre landen. Ook een paar kilometer verderop in Duitsland gaan veel dingen al anders dan bij ons.”

Wie komt hiervoor in aanmerking? Ik heb een vriendin in Duitsland. Betalen jullie ook ons etentje?
“Haha, dat zou wel leuk zijn. Nee, dat is niet de bedoeling. We stellen wel bepaalde voorwaarden aan subsidieverlening. Zo moet het geld ten goede komen aan inwoners van de gemeente Emmen. Dit betekent overigens niet dat een activiteit in Emmen hoeft te zijn. Verder moeten meer partijen geld bijdragen en hebben projecten voor de jeugd de voorkeur. Een volledig overzicht van alle voorwaarden staat op www.gemeenteraademmen.nl.”

Hoe gaat het als een activiteit jaarlijks terugkomt?
“Met de subsidie willen we initiatieven op weg helpen. Een duwtje in de rug geven zeg maar. Het is uiteindelijk de bedoeling dat zo’n activiteit zonder hulp van de gemeente kan draaien, met eventuele hulp van andere partijen. We bouwen het subsidiebedrag daarom in twee jaar af.”

Interessant. Is het lastig om een aanvraag te doen?
“Als je een goed idee hebt voor een project of wilt weten of jouw idee voor subsidie in aanmerking komt, kan je bellen met de afdeling Sociaal Economische Ontwikkeling van de gemeente Emmen via telefoon 14 0591. Om een aanvraag te doen hoef je overigens geen uitgebreide formulieren in te vullen. Een brief met een omschrijving van het project en een duidelijke kostenraming is vaak al voldoende.”Inloggen

Om deze pagina te bekijken, moet u eerst inloggen. Vul hieronder uw e-mailadres en vul uw wachtwoord in en klik op 'inloggen'.

Wachtwoord vergeten?

Uw wachtwoord wordt verstuurd naar het ingevulde e-mailadres.

Geld voor internationale projecten