Ballonnen en spandoeken

15 september 2011
Dit is een foto van de commissie Samenleving van 13 september 2011 Klik om te vergroten

Alle stoelen in de raadzaal zijn bezet. Voor de jongste bezoekers is dat geen probleem: tientallen kinderen zitten op de grond met ballonnen en spandoeken. Het komt niet vaak voor dat een commissievergadering zo veel jonge belangstellenden trekt. De enorme belangstelling heeft alles te maken met het enige onderwerp dat 13 september op de agenda staat: een presentatie over het Bestuurlijk Koersplan openbaar onderwijs en de ontwikkelingen binnen het openbaar onderwijs in de gemeente.

Aantal leerlingen neemt af

Het aantal leerlingen neemt af. Hierdoor krijgt de gemeente minder inkomsten vanuit het Rijk. Dit leidt onder andere tot leegstand van gebouwen en een afname van de werkgelegenheid. Er moeten dus maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld door één directeur voor meer scholen te benoemen, uitgaven terug te brengen en scholen samen te voegen zoals de Mr. Halma school uit Oranjedorp met de Dordtse Til. Uit Oranjedorp komt veel verzet tegen die plannen. Daarom zijn de inwoners in grote getale naar het gemeentehuis te komen. Vijf mensen hebben gebruik gemaakt van het spreekrecht om hun mening te geven. Uiteindelijk komt het college nog met een definitief voorstel naar de raad.

Wat is het spreekrecht?

De gemeenteraad vindt dat iedereen iets kan zeggen over zaken die belangrijk voor hem of haar zijn en waarvan men vindt dat de politiek dit moet weten. Daarom kan iedere inwoner van de gemeente Emmen tijdens een commissievergadering gebruik maken van het spreekrecht. Een inspreker kan iets zeggen over een onderwerp dat op de agenda van een commissie staan. Maar dat hoeft niet. Er kan ook worden ingesproken over een ander onderwerp, zolang het maar te maken heeft met het taakveld van de commissie.

Meer weten?

Op deze site vindt u meer informatie over het spreekrecht en ook welke voorwaarden hieraan worden gesteld. U kunt hier ook de beelden terugvinden van de commissievergadering.

Inloggen

Om deze pagina te bekijken, moet u eerst inloggen. Vul hieronder uw e-mailadres en vul uw wachtwoord in en klik op 'inloggen'.

Wachtwoord vergeten?

Uw wachtwoord wordt verstuurd naar het ingevulde e-mailadres.

Ballonnen en spandoeken