Laatste zonnestralen

21 september 2011
Dit is een foto van een terras in Emmen Klik om te vergroten

Een rek op de stoep waar de laatste jurkjes van de uitverkoop hangen. Een opvallend uithangbord dat laat zien dat je hier de mooiste bloemen vindt. Een gezellig terras om de laatste zonnestralen nog even mee te pakken. Voor dit soort uitstallingen en terrassen betalen ondernemers in de gemeente Emmen de zogenaamde precariobelasting. Niet iedereen betaalt evenveel. Ondernemers in het centrum van Emmen betalen bijvoorbeeld meer dan die in het centrum van Klazienaveen.

Niet altijd eenvoudig

Een ondernemer hoeft niet zelf de aangifte voor de precariobelasting te doen. De gemeente heft de belasting en moet daarom ook in de gaten houden wanneer en hoeveel belasting een ondernemer moet betalen. Dat is niet altijd eenvoudig. Sommige winkels hebben bijvoorbeeld alleen in de zomer rekken buiten staan. Terrassen worden soms uitgebreid of verkleind en ondernemingen veranderen van eigenaar. Daarnaast moet de gemeente ook controleren of de uitstallingen en terrassen wel veilig zijn. Tijdens de vergadering van de commissie Bestuur, Middelen en Economie van 15 september staat het onderwerp ‘precariobelasting’ op verzoek van Wakker Emmen als discussiestuk op de agenda.

Centrum aantrekkelijker

De meeste commissieleden zijn voor afschaffing van de belasting, vooral nadat duidelijk wordt dat het vrijwel geen geld oplevert. Handhaven blijft wel belangrijk, vindt de DOP. Anders krijg je een wildgroei van terrassen. LEF! denkt dat het centrum na afschaffing aantrekkelijker wordt voor bezoekers. Volgens het CDA is precariobelasting niet meer van deze tijd. De PvdA is voorstander van het handhaven van de belasting, maar pleit wel voor meer variatie in de tarieven. De wethouder neemt de opmerkingen mee en komt op een later moment met een raadsvoorstel.

Verstoring

Later die avond praten de commissieleden over cameratoezicht. Sinds enkele maanden hangen in het centrum van Emmen camera’s. Omdat er ook klachten zijn over verstoring van de openbare orde in het centrum van Emmer-Compascuum en op het station Emmen-Zuid denkt de burgemeester erover ook hier camera’s te plaatsen. Hij wil weten wat de commissieleden daarvan vinden. De meeste partijen zijn voor plaatsing van camera’s. De VVD is wel benieuwd wat er gebeurt met het beeldmateriaal en de opslag daarvan. D66 is terughoudend net als de SP die benieuwd is naar het nut en opbrengst van de camera’s.

Meer weten?

Wilt u weten wat er nog meer is besproken? U kunt opnames van de vergadering terugzien via deze site.

Inloggen

Om deze pagina te bekijken, moet u eerst inloggen. Vul hieronder uw e-mailadres en vul uw wachtwoord in en klik op 'inloggen'.

Wachtwoord vergeten?

Uw wachtwoord wordt verstuurd naar het ingevulde e-mailadres.

Laatste zonnestralen