Verkeer zijn we zelf

16 januari 2012
Dit is een afbeelding van de Hondsrugweg Klik om te vergroten

Verkeer en vervoer zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Verkeer zijn we zelf: dagelijks gaan we op pad, te voet, met de (brom)fiets of auto. Vervoer is ook een voorwaarde voor een gezonde, sterke economie. Vandaar ook dat tijdens de gezamenlijke commissievergadering van donderdag 12 januari uitgebreid wordt stilgestaan bij de ideeën over de invulling van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan voor de komende jaren.

Illusie

Een aantal partijen is voorstander van een verdubbeling van de weg tussen Emmen en Klazienaveen. De PvdA wijst op het belang van goede bewegwijzering. Verder moet fietsen worden gestimuleerd. Er zijn nu nog te veel plekken in de gemeente waar je niet veilig kunt fietsen. De ChristenUnie is het daarmee eens, maar wijst erop dat aanpassingen veel geld kosten. Het aandeel van regulier openbaar vervoer vergroten is helaas een illusie: Emmen is geen compacte stad. Ook BGE vindt een vermindering van het autogebruik geen alternatief voor een plattelandsgemeente. Het CDA wil niet dat de plannen ten koste gaan van de bereikbaarheid van het centrum. De partij vindt dat de kwaliteit dan de wegen de laatste tijd zichtbaar is verbeterd. Wakker Emmen vraagt aandacht voor de veiligheid bij het halen en brengen van kinderen bij basisscholen. De VVD pleit voor het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer. Ook moet worden vastgehouden aan het onderzoek naar het doortrekken van de Rondweg. LEF! en D66 zijn het daarmee eens. Terwijl LEF! zegt dat de gemeente daarbij niet gelijk moet zwichten voor het milieu, mist D66 juist een link met milieu en duurzaamheid in de plannen. Je kunt het beter hebben over reistijd dan over rijtijd, vindt de SP. Bekijk ook de mogelijkheden van vervoer over het water en zorg voor transferia voor bezoekers. De wethouder neemt de opmerkingen van de commissieleden mee in de uitwerking van plan. 

Huishoudelijk reglement

Later op de avond praten de commissieleden over de geactualiseerde Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een APV is eigenlijk het ‘huishoudelijk reglement’ van een gemeente met wetten en regels die voor iedere inwoner gelden. In de vernieuwde APV is een aantal regels aangepast. Zo geldt straks een rookverbod in bossen en natuurterreinen, is de termijn voor het melden van carbidschieten aangepast en mogen inwoners de afvalcontainers de avond voor de inzameldag aan de weg zetten. Nieuw is het verbod op het gebruik van wensballonnen. De commissieleden zijn over het algemeen goed te spreken over de vernieuwde APV. D66 noemt het opmerkelijk dat de vernieuwde APV een aantal extra regels kent, terwijl het college juist pleit voor minder regelgeving.  

Meer weten?

Wilt u weten wat er nog meer is besproken? U kunt opnames van de vergadering terugzien via deze site.

Inloggen

Om deze pagina te bekijken, moet u eerst inloggen. Vul hieronder uw e-mailadres en vul uw wachtwoord in en klik op 'inloggen'.

Wachtwoord vergeten?

Uw wachtwoord wordt verstuurd naar het ingevulde e-mailadres.

Verkeer zijn we zelf