Uit in plaats van op de grond

13 maart 2012
Dit is een foto van een gaspit Klik om te vergroten

Op naar een klimaatneutrale gemeente die geen negatief effect meer heeft op het milieu. Dat is een mooi, maar lastig te bereiken doel. Toch streeft de gemeente Emmen ernaar in 2050 in ieder geval CO2 neutraal te zijn, wat betekent dat al het energieverbruik dan uit duurzame energie komt. In de Energienota staat beschreven hoe de gemeente dit doel denkt te halen. Tijdens de raadscommissievergadering van 12 maart praten de commissieleden over deze plannen.

Hoge temperaturen

Voorafgaand aan de bespreking krijgen de commissieleden een presentatie over een van de duurzame energiebronnen namelijk geothermie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoge temperaturen kilometers diep in de aarde. DOP en Wakker Emmen zien veel meer in deze vorm van energie dan in windenergie. Ook LEF! is benieuwd of het college extra geld wil steken in energie uit de grond in plaats van energie op de grond. Diverse partijen vinden dat de gemeente ook particuliere woningbezitters meer moet stimuleren om duurzame energie te gebruiken.

Drie rollen

De PvdA wil weten of in de nota rekening is gehouden met de toenemende vraag naar energie uit de samenleving. Is energiebesparing wel mogelijk in deze tijd van materialisme?, vraagt ook BGE zich af. Eerlijke voorlichting is in ieder geval belangrijk. Het CDA is blij met de aandacht voor zonne-energie. De partij is benieuwd hoe de gemeente bij derden het gebruik van duurzame energie wil stimuleren. De SP vraagt zich af hoe haalbaar de doelstellingen zijn: de leefpatronen van mensen veranderen.
De ideële doelen moeten we niet uit het oog verliezen, meent de ChristenUnie. Het gaat niet alleen om financiën of besparing. De gemeente vervult namelijk drie rollen: een voorbeeldfunctie, een voortrekkersrol en het stimuleren van initiatieven.

Meer weten?

Wilt u weten wat er nog meer is besproken? U kunt opnames van de vergadering terugzien via deze site.

Inloggen

Om deze pagina te bekijken, moet u eerst inloggen. Vul hieronder uw e-mailadres en vul uw wachtwoord in en klik op 'inloggen'.

Wachtwoord vergeten?

Uw wachtwoord wordt verstuurd naar het ingevulde e-mailadres.

Uit in plaats van op de grond