Oog voor huisvesting arbeidsmigranten in de Tuinbouw

12 september 2013
Klik om te vergroten

In de commissie Wonen & Ruimte van maandag 9 september jl. is onder meer gesproken over het Beleidskader Huisvesting arbeidsmigranten. Met dit beleidskader wil de gemeente Emmen goede, legale huisvesting van arbeidsmigranten in de tuinbouwclusters van Erica en Klazienaveen reguleren, faciliteren en handhaven.

Reacties commissie Wonen & Ruimte
CDA en PvdA kunnen zich vinden in het stuk; de laatste partij wijst er op dat arbeidsmigranten nodig zijn en recht hebben op betaalbare en verantwoorde huisvesting. Wakker Emmen ziet het nut in van voorliggend beleidskader. Controle en handhaving in de praktijk is daarbij belangrijk. VVD vindt ook handhaving een belangrijk punt, net als BGE.
D66 stelt de vraag: “Accepteren we hiermee dan dat we geen, of minder beroep doen op lokale werkzoekenden? De SP is blij met aandacht voor dit vraagstuk maar vraagt zich af de huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein van de ondernemer de concurrentiekracht niet aantast. LEF! vindt concentratie van arbeidsmigranten geen wenselijke oplossing en vraagt of er inzicht is of er, in samenwerking met het UWV, lokale werkzoekenden ingezet kunnen worden in de tuinbouw. Volgens ChristenUnie is het vormen van dit nieuwe beleid positief. Ze zijn ook kritisch op de handhaving en uiten hun zorg over mogelijke excessen die kunnen ontstaan. Vrolijk Emmen merkt op dat er steeds meer arbeidsmigranten in de tuinbouw komen. In andere sectoren is het streven om zich vooral te richten op autochtone werkzoekenden, bijvoorbeeld jongeren. Waarom gebeurt dat niet in de tuinbouw?

Meer weten?
Wilt u weten wat er nog meer in de commissie Wonen & Ruimte over dit onderwerp is gezegd? Of bent u benieuwd naar wat er nog meer besproken is? U kunt de opnames van de vergadering terugzien via www.gemeenteraademmen.nl.

Inloggen

Om deze pagina te bekijken, moet u eerst inloggen. Vul hieronder uw e-mailadres en vul uw wachtwoord in en klik op 'inloggen'.

Wachtwoord vergeten?

Uw wachtwoord wordt verstuurd naar het ingevulde e-mailadres.

Oog voor huisvesting arbeidsmigranten in de Tuinbouw