Geld voor bereikbaarheid

10 februari 2014
Geld voor bereikbaarheid Klik om te vergroten

Op 3 februari stond slechts één bespreekpunt op de agenda van de commissie Wonen & Ruimte: Krediet RSP-bereikbaarheidsprojecten Emmen Centrum. Dat bereikbaarheid leeft was wel duidelijk, want over dit onderwerp werd toch al snel anderhalf uur gesproken door de commissieleden.

Al in 2010 zijn in het kader van Atalanta afspraken met de provincie Drenthe gemaakt over bereikbaarheid. 60 miljoen euro zou beschikbaar zijn (40 mln van de provincie en 20 mln van de gemeente Emmen) voor de tunnel Hondsrugweg, herinrichting van de Boermarkeweg en vergroting van de capaciteit van de aansluitingen N34-N381 en N34-N391 (Rondweg). De projecten worden gefinancierd uit de RSP middelen. Dit staat voor Regio Specifiek Pakket. Dit is geld dat is beschikbaar gesteld doordat de Zuiderzeelijn niet doorging.
De gemeente en provincie hebben nu afgesproken meer projecten van dit bedrag uit te voeren. Onder andere aanpassing van de Vreding in Emmen, reconstructie kruispunt Ermerweg/Hondsrugweg, aanpassingen aan de Boermarkeweg en mogelijke aanpassingen aan de weg Emmen-Klazienaveen (N862).  Dat er meer projecten kunnen worden uitgevoerd van hetzelfde bedrag is volgens een aantal fracties een goed idee. Het geld is nu vrij, de afspraken dateren al van 2010, dus hiervan moet gebruik worden gemaakt. Andere fracties waren hierin wat voorzichtiger. De vraag: waarom nu al geld uitgeven aan andere projecten, terwijl er mogelijk nog tekorten kunnen ontstaan op de projecten, werd meerdere malen gesteld. Meerdere partijen spraken uit het geld liever als reserve te houden. Wethouder Wilms van verkeer en vervoer lichtte toe dat als Emmen niet het geld erbij doet, dan ook de gelden van de provincie niet beschikbaar zijn. De afspraak is namelijk 1/3 van Emmen en 2/3 van de provincie.

Besluit in de gemeenteraad
Op 20 februari neemt de gemeenteraad een besluit over de inzet van het geld voor RSP-bereikbaarheidsprojecten.

Meer weten?
Wilt u weten wat er nog meer besproken is in de commissie Wonen & Ruimte van 8 april? U kunt de opnames van de vergadering terugzien via onze website.