Laatste raadsvergadering van het jaar!

30 december 2013
Laatste raadsvergadering van het jaar! Klik om te vergroten

Een korte terugblik op de raadsvergadering donderdag 19 december.

Een ‘haveloze’ situatie op locatie Abeln
Tijdens het vragenhalfuur in de raadsvergadering werd gevraagd naar de situatie van locatie Abeln in Emmer-Compascuum. Wanneer gaat het college hier nou eens ingrijpen? Wethouder Sleeking gaf aan dat gemeentelijk ingrijpen moeilijk is, omdat het terrein geen eigendom van de gemeente is. De gemeente heeft de eigenaar al enige tijd geleden verzocht om het terrein op te ruimen. Inmiddels heeft de eigenaar een waarschuwing voor een dwangsom gekregen.

Multimodaal in Emmen
Op 2 december sprak de commissie al uitvoerig hierover. Ook tijdens de raadsvergadering werd uitgebreid over het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan gesproken. Belangrijk in het plan is dat de gemeente meer toe wil naar een betere balans tussen gebruik van auto, fiets en openbaar vervoer; de multimodale insteek! Verschillende partijen uitten nogmaals hun zorg over de ‘scheve’ verdeling van maatregelen die in de plaats Emmen en in de dorpen moeten worden genomen. Verschillende verkeerssituaties in dorpen en wijken in de gemeente kwamen aan bod. Wethouder Wilms gaf aan dat er ook veel projecten worden uitgevoerd die niet direct in het uitvoeringsprogramma van het verkeersplan genoemd staan, maar wel een directe bijdrage leveren aan de doelen van het plan. Met een grote meerderheid werd het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan aangenomen.

Een positief uiteinde

De raad heeft tijdens deze laatste vergadering positief besloten over onder andere het nieuwe woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra, de nieuwe drank- en horecaverordening, het milieujaarprogramma en het bestemmingsplan Klazienaveen. Dit bestemmingsplan beslaat een groot gebied. De aandacht tijdens de raadsvergadering ging bij dit onderwerp vooral uit naar het bedrijf Wittendorp en de omwonenden. Het bedrijf houdt zich aan de regels binnen de vergunning, maar de omwonenden zeggen wel last te hebben van het bedrijf. Een moeilijke situatie. De motie van Wakker Emmen om als gemeente het gesprek aan te gaan met de omwonenden en het bedrijf om mogelijk gezamenlijk tot een oplossing te komen werd, iets aangepast, overgenomen door het college. Hiermee was ook dit onderwerp positief besloten. Na de mededeling van burgemeester Bijl dat het college van burgemeester en wethouders een record aantal besluiten heeft genomen dit jaar, sloot hij de vergadering af.